Význam vzduchotěsnosti budov

Ideální skladba

Účinnost všech tepelných izolací je založena na vzduchových komůrkách v izolačním materiálu (celulozové vločky, korek, minerální vlákna nebo jiné materiály). Předpokladem izolačního účinku těchto komůrek je jejich ochrana před pohyby vzduchu. Proto je v ideální izolační konstrukci izolační materiál ze všech stran uzavřen: zevnitř neprodyšně – zvenčí větrotěsně.

Izolace statickým vzduchem

Nechráněný izolační materiál: pohyby vzduchu ve struktuře pórů snižují izolační účinek.

Chráněný izolační materiál

Chráněný izolační materiál: ve struktuře pórů není možný pohyb vzduchu, plný izolační účinek.

Příklad:
I tepelně izolační účinek svetru spočívá na statickém vzduchu ve vzduchových komůrkách ve vláknech. V okamžiku, kdy vane studený vítr, ustupuje izolační účinek. Oblečete-li si přes svetr slabou větrovku, která sama o sobě nemá žádné významné tepelně-izolační schopnosti, vrátí se opět tepelně izolační účinek svetru.

UPOZORNĚNÍ
Při instalaci neprodyšné izolační vrstvy je důležité perfektní provedení, neboť netěsnosti v ploše a v napojeních mají své následky.

Uvnitř neprodyšné, zvenku větrotěsné

Proto je v ideální izolační konstrukci izolační materiál ze všech stran uzavřen: zvenčí větrotěsně, např. pomocí fasádní nebo střešní pásoviny, zevnitř pomocí neprodyšné izolační vrstvy, například parobrzdy.

Větrotěsnící izolační vrstva zamezuje tomu, aby izolačním materiálem proudil zvenčí studený vzduch. Neprodyšná izolační vrstva chrání proti průniku vlhkosti z vlhkého interiérového vzduchu, a tím před zkondenzovanou vodou a plísní.

Další články o vzduchotěsnosti budov